Jobba hemifrån - Hur du inreder för produktivitet

Jobba hemifrån - Hur du inreder för produktivitet

Att jobba hemifrån kommer alltmer bli det nya normala i vårt samhälle, och om du läser den här artikeln är sannolikheten stor att du redan fått testa på hur det är att jobba från insidan av hemmets fyra väggar. Kanske har du nyligen kommit till insikt om den enorma inverkan som din omgivning har på, inte minst din sinnesstämning, men också på din produktivitet.

Funktion och design för kropp och sinne

Att jobba hemifrån kommer ofta med frestelser - har soffan verkligen alltid sett så bekväm ut? Samtidigt är det många som bänkar sig vid köksbordet, vilket sällan är den mest ergonomiska lösningen, även om det absolut fungerar tillfälligt. 

Att ha en specifik hörna dedikerad till jobb är nyttigt för att få struktur på dagarna och mentalt kunna skilja åt arbete från avslappning. Det är förståeligt att alla inte har ett helt rum till förfogande, men testa se över ditt hem - högst antagligen kan du visualisera en yta där du med lite kreativitet kan skapa nytt utrymme. En kontorshörna behöver egentligen inte innebära mer än ett skrivbord, en bekväm stol, och eventuellt någon slags förvaring.

 

 

 Hübsch’s stilrena skrivbord i ek smälter in i de flesta skandinaviska hem och ger dig möjligheten att gömma undan störande element i de två integrerade facken. Med en bredd på 120cm och ett djup på 55cm ger skrivbordet dig en lagom stor arbetsyta, utan att ta uppseendeväckande mycket utrymme i ditt hem. 

Du är inte ensam om du kommer på dig själv med att automatiskt dra en djup suck varje gång du hör ordet skrivbordsstol. Otympliga kontorsstolar må vara bekväma, men något man ogärna riskerar ge rollen som oönskad statement piece i sitt hem. Fokusera istället på att hitta en stol med ett välformat ryggstöd, samt en mjuk vaddering, som tillåter dig sitta bekvämt under en längre tid.

 

 

New Works Covent Chair är en fantastisk design av danska René Hougaard, tillgänglig i flera färger, och ett praktexempel på att man inte behöver offra design för funktionalitet. En stilren stol med inbjudande sittyta och utmärkt stöd för din rygg.

Rensa, organisera, och förvara

Studier har påvisat en korrelation mellan produktivitet och hur städat ditt hem är, vilket förklarar varför man brukar säga att ett rörigt hem också innebär ett rörigt huvud. Det här betonar vikten av att utse en specifik arbetshörna, eftersom det då blir lättare att vända ryggen till distraktioner, såsom alla sysslor som borde tas itu med i hemmet.

Även vid skrivbordet kan det ta tid att komma in i rätt rytm, inse vilka prylar som faktiskt behövs och vilka som bara stjäl energi och kan rensas bort.

Minimera distraktioner genom att ge dig själv en organiserad och städad plats att jobba på. Ett tips är att allokera 10 minuter i slutet av varje arbetsdag till att röja upp, för att på så sätt försäkra en rofylld start på dagen nästa morgon.

Höj humöret med rätt belysning

Visste du att exponering till solljus antas öka mängden serotonin som din kropp producerar, vilket skapar en ökad känsla av välbefinnande?

Placera därför om möjligt din arbetsplats i närheten av ett fönster där du har tillgång till naturligt dagsljus. Resultatet är ett lugn och fokus som utan tvekan kommer ha en märkbart positiv effekt på din produktivitet.

Som vi alla vet är dagsljuset i Sverige dock inget att förlita sig på - ändå är belysning ett element som ofta förbises i inredningen. Lampor och ljus spelar en oerhört viktig roll i att skapa stämningen i ett rum, även vid din arbetsplats.

Nu när de flesta jobbar via en dator är en arbetslampa i mer traditionell bemärkelse inte lika kritiskt som tidigare. En bordslampa som ger ett mjukt och mer spritt sken kan ibland upplevas både behagligare samt mer stämningsgivande när jobbet endast utförs vid en skärm.

 

 

New Works Lantern Globe Bordslampa är tillverkad av vitt frostat glas i ett räfflat mönster och kommer i tre storlekar. Den här eleganta lampan sprider ett mjukt och behagligt ljus runtom sig, och passar fint till den som redan har ett mer praktiskt arbetsljus, men däremot nu är ute efter att lyfta stämningen i rummet.

Om ditt arbete innebär uppgifter utanför den digitala världen - kanske du till exempel behöver läsa litteratur eller granska utskrivna dokument - då är en klassiskt utformad arbetslampa med en riktad ljuskägla att föredra.

 

 

New Works Material Bordslampa finns tillgänglig i flertalet spännande materialutföranden, bland dessa marmor, opalglas, stål, kork, ek, betong, och terrakotta. En älskad design för dess intressanta men moderna karaktär - utan tvekan en uppiggande inredningsdetalj som gör sig mycket väl som arbetslampa.

 

Ge ditt hemmakontor karaktär

Skandinavisk minimalism i all ära - men offra inte det du älskar; se till att du gör arbetshörnan till din egen. Dekorera med medvetenhet och ta in harmoniska element som du vet ger dig glädje och kommer hjälpa dig skapa en rofylld arbetsmiljö. Det kan till exempel handla om något så enkelt som en tavla du gillar, en grön växt, doftljus, eller en mysig matta.

Sen när du längtar efter ny inspiration igen, då är det bara bara att byta ut och uppdatera dessa små personliga detaljer.

Specktrum Color Crush Ljuslykta är en dansk design, tillverkad av kristall och ger en elegant touch till din arbetsyta.

Specktrum Herringbone Bricka Kvadrat fungerar som ett dekorativt element för att framhäva eller förvara mindre föremål som är av värde för dig.

Hoppas du fann inspiration för din nya arbetsplats i detta inlägget och framförallt stay safe från oss på Interior 55 😊