Det här ska du tänka på när du köper ett matbord!

Det här ska du tänka på när du köper ett matbord!

 Alla möbler har en viktig funktion att fylla i ett hem. Men frågan är om inte matbordet är bland de viktigaste! Just därför behöver du kanske fundera några varv extra kring form och funktion när det väl är dags att skaffa ett nytt sådant.

 

Ett bra matbord ska förhoppningsvis användas under många år i ditt hem. Men om vi bortser från hållbarhetsaspekten är det även bra att titta närmare på om bordet passar in i det rum du tänkt placera din möbel - både till formen och till val av material.

 

Så vad ska man då helst tänka på när det är dags för ett nytt matbord till sin lägenhet eller sitt hus? Det finns många variabler, men de tre vanligaste är dessa:

 

📐

 

Först och främst behöver du bestämma vilken storlek bordet ska ha. Man brukar räkna på minst 60 centimeter per person när man bestämmer hur många som ska kunna äta samtidigt vid bordet. Har man gott om plats i rummet är det bättre att räkna på cirka 70 centimeter per person. Tittar vi på djup istället för längd behöver du minst 40 centimeter om du planerar att använda bordsunderlägg. Det behövs även plats i mitten för att kunna ställa fram dina skålar och grytor fyllda med väldoftande mat. Ta höjd för detta.

 

🟫

 

Sen är det dags att tänka på formen. Vill du ha ett fyrkantigt, kvadratiskt, ovalt eller runt matbord? Ska det stå på en pelare eller på ett på fyra stadiga ben? Här spelar rummet en avgörande roll för vilket val du gör. Rektangulära och kvadratiska bord är enkla att inreda med, och du kan lätt räkna ut hur många som får plats när det ska ätas. Runda bord å andra sidan är perfekta för dig som uppskattar bra middagskonversationer eftersom alla kan se varandra. Det finns så klart även smarta kompromisser man kan göra. Ett bord som är runt eller ovalt med en iläggsskiva erbjuder det bästa av två världar för den veliga.

 

 

🪵

 

Slutligen bör du fundera på vilket material du ska använda. Matbordet är en investering som ska hålla länge. Välj material som håller hög kvalitet. Då säkerställer du att det håller för många familjemiddagar år efter år. Ska det vara marmor eller laminat? Eller står valet kanske mellan trä eller linoleum? Ett matbord är på samma gång en möbel man med rätta kan låta ta plats i ens hem. Matbordet kan bli en pjäs som drar blickarna till sig genom färg- och materialval. Det går självklart också att utgå ifrån hur rummet ser ut och låta matbordet smälta in i en sober omgivning. Kanske kan man ta ut svängarna med färgglada stolar istället - valet är helt och hållet ditt.

 

Hoppas du hittar just rätt bord till ditt hem - och smaklig spis!